Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Engelska 7

Focus: Speaking

Ämnesplanen i engelska fastslår bland annat att undervisningen:

  • ska syfta till att eleverna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och för skilda syften. Eleverna ska ges möjlighet att, genom språkanvändning i funktionella och meningsfulla sammanhang, utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innefattar dels reception, som innebär att förstå talat språk och texter, dels produktion och interaktion, som innebär att formulera sig och samspela med andra i tal och skrift samt att anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare. Genom undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att utveckla språklig säkerhet i tal och skrift samt förmåga att uttrycka sig med variation och komplexitet. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att använda olika strategier för att stödja kommunikationen och för att lösa problem när språkkunskaperna inte räcker till.
  • Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.

Delprovet Focus: Speaking avser pröva muntlig produktion och interaktion i enlighet med kunskapskravet (exempel från betygssteget E):

  • I muntliga och skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig varierat, tydligt och strukturerat. Eleven kan även formulera sig med flyt och viss anpassning till syfte, mottagare och situation. Eleven bearbetar, och gör välgrundade förbättringar av, egna framställningar.
  • I muntlig och skriftlig interaktion i olika, även formella och komplexa, sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt, relativt ledigt och med flyt samt med anpassning till syfte, mottagare och situation. Dessutom kan eleven välja och använda i huvudsak fungerande strategier som i viss mån löser problem i och förbättrar interaktionen.

Innehållet i uppgiften i delprovet Focus: Speaking anknyter till Ämnesplanen för Engelska 7, Centralt innehåll, på följande punkter:

  • Teoretiska och komplexa ämnesområden, även av mer vetenskaplig karaktär, med anknytning till [...] samhällsfrågor och arbetsliv; tankar, åsikter, idéer, erfarenheter och känslor; kulturyttringar i samtiden och historien [...].
  • Samhällsfrågor, kulturella, historiska, politiska och sociala förhållanden samt etiska och existentiella frågor i olika sammanhang och delar av världen där engelska används.
  • Muntlig [...] produktion och interaktion i olika situationer och med olika syften, där eleverna argumenterar ur olika perspektiv, [...], resonerar, värderar, utreder, [...] och motiverar sina åsikter.

Focus: Speaking innehåller elevkort som behandlar bl.a. ämnen av vetenskaplig karaktär, etiska och moraliska frågeställningar samt samhällsfrågor. Ämnena ska ge eleverna möjlighet att uttrycka sig i enlighet med Kommunikationens innehåll ovan. (Se även Gemensam europeisk referensram för språk, nivå B2:2).

I par ska eleverna tillsammans diskutera två olika ämnen och båda eleverna har lika stort ansvar för att medverka i samtalet och för att föra diskussionen framåt.

Förberedelsetiden är 5-8 minuter. Samtalet beräknas ta ca 15 minuter.

Exempel på uppgiftstyper

Genvägar NAFS

Resultat - Kursprovet vt 2016

Rapport om kursprovet i Engelska 7

Sidansvarig: Marianne Demaret|Sidan uppdaterades: 2018-01-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?