Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Engelska 5

Delprov

Det nationella provet i Engelska 5 för gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning består av tre delprov. Provet ska ses som en konkretisering av läroplanens kunskapssyn och av språksynen i ämnesplanen. Detta innebär bland annat att eleverna i provet ska ges tillfälle att visa så många sidor som möjligt av sin engelska språkförmåga. Samtliga delprov är därför obligatoriska.

Delprov A ‒ Focus: Speaking

Delprov A ‒ Focus: Speaking avser pröva muntlig produktion och interaktion, dvs. förmåga att formulera sig och kommunicera på engelska i tal. Delprovet genomförs som ett samtal, företrädesvis mellan två elever, utifrån en given uppgift som handlar om att uttrycka, utveckla och diskutera ett innehåll på egen hand och i samspel med andra.

Delprov B ‒ Receptive Skills, Focus: Reading och Focus: Listening

Delprov B 1 ‒ Focus: Reading avser pröva reception med fokus på läsförståelse, dvs. förståelse av skriven engelska samt förmåga att tolka innehållet och därmed förmåga att läsa på olika sätt och med olika syften. Underlaget är autentiska texter av olika slag hämtade från delar av världen där engelska används. I uppgifterna finns olika typer av flervalsfrågor samt frågor till vilka eleven själv ska formulera ett svar.

Delprov B 2 ‒ Focus: Listening avser pröva reception med fokus på hörförståelse, dvs. förståelse av talad engelska samt förmåga att tolka innehållet och därmed förmåga att lyssna på olika sätt och med olika syften. Underlaget är talat språk, även med viss social och dialektal färgning, och till största delen autentiska program från olika delar av världen där engelska används. I uppgifterna finns olika typer av flervalsfrågor samt frågor till vilka eleven själv ska formulera ett svar.

Delprov C ‒ Focus: Writing

Delprov C ‒ Focus: Writing avser pröva skriftlig produktion och interaktion, dvs. förmåga att formulera sig och kommunicera på engelska i skrift. Delprovet handlar om att, utifrån en given uppgift, skriva en text med ett visst syfte och en viss mottagare där eleven uttrycker, utvecklar och diskuterar ett innehåll.

Från och med höstterminen 2018 ska det skriftliga delprovet genomföras på dator eller annan digital enhet av samtliga elever som gör provet. Skolan behöver därmed se till att de digitala enheter som ska användas är uppdaterade och har tillgång till ström vid provtillfället samt att inga uppdateringar görs i nära anslutning till provtillfället. Läraren bör också se till att eleverna är bekanta med den valda digitala enheten. Se Vägledning på Skolverkets webbsida.

De digitala lösningarna ska dessutom avidentifieras för den bedömande läraren. Skolan behöver därmed planera inför detta. Mer information finns på Skolverkets webbsida: skolverket.se/avidentifiering-gymnasieskolan

 

Ytterligare information till lärarna finns på Skolverkets hemsida under Beställa och hantera prov i gymnasieskolan. Där finns även informationsbrevet till eleverna.

 

Nästa sida

Genvägar NAFS

Kontakt

Engelska 5

npen5.nafs@ped.gu.se

Inrapportering och lärarenkäter

nafs@ped.gu.se

Sidansvarig: Marianne Demaret|Sidan uppdaterades: 2018-08-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?