Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hjälpsida - exempelfiler

 

På sidorna med provexempel finns länkar till två typer av filer. Dessa kräver hjälpprogram för att kunna öppnas. Oftast finns programmen redan installerade på datorn. Om inte kan de hämtas hem från nätet och installeras.

Textfiler i pdf-format

För att kunna öppna eller skriva ut pdf-filer behöver du ha gratisprogrammet Adobe Reader installerat på din dator. Har du inte det kan du hämta det här.

Get Adobe Reader

Fördelen med Adobe Reader, förutom att det kan läsas från alla datorer, är att trycksaken behåller sitt utseende, med bilder, teckningar, typsnitt m.m.

Adobe Reader kan fungera på två olika sätt:

  1. Som plug-in: PDF-filen öppnas direkt i webbläsarens eget fönster. För att skriva ut PDF-filen, använd dig av Adobe Readers utskriftknapp som du hittar i den nya knappraden som har öppnats direkt ovanför dokumentet.
  2. Som hjälpprogram: Adobe Reader startas som ett separat program och du kan då skriva ut på samma sätt som ovan. Ibland behöver man först spara filen, genom att högerklicka på länken till pdf-filen (ctrl-klicka på Macintosh), innan man kan öppna den med Adobe Reader (dubbelklicka på den sparade filen på datorn).

Om du redan har Adobe Reader installerat men inte kan få sidorna korrekt utskrivna behöver du säkert uppdatera till senaste versionen av programmet. Den hämtar du också via länken ovan.

Läs mer om Adobe Reader och PDF-formatet.

Ljudfiler i mp3-format

Ljudfiler på dessa sidor kommer upp som nya små popup-fönster. Många webbläsare är numera spärrade för popup-fönster. Om man inte uppmärksammar detta kan man inte spela upp ljudet direkt.

  • När du klickar på ljudfilen, ska du titta i övre kanten av webb-fönstret. Kommer där då upp en gul rad, eller remsa (och du hör ett "plupp") så har popup-fönstret spärrats. I det gula fältet står det något i stil med "Datorn skyddas genom att visst innehåll från den här webbplatsen blockerats från att visas. Klicka här om du vill se alternativ..."
  • Om du klickar i det gula fältet (men inte på krysset längst till höger!) skall du kunna få fram ett alternativ som lyder något i stil med "Tillåt alltid innehåll från denna webbplats". Om du väljer det är popup-fönstrena inte längre spärrade i din webbläsare för sidor från denna server (www.ipd.gu.se). 
  • När du tillåtit popup-fönster måste du sen klicka på länken till ljudfilen igen. 
  • Ljudfilerna spelas sen upp direkt. Kontroller för volym och att pausa och fortsätta, etc finns i fönstret.
  • Om ändå ingenting händer, eller något felmeddelande kommer upp, kan du pröva att istället högerklicka på länken (ctrl-klicka på Macintosh) och välja att spara filen på din hårddisk i den lilla menyn som kommer fram. Fungerar det kan du sedan dubbelklicka på den sparade filen på din hårddisk, för att spela upp den.

Uppspelningsprogram

På de allra flesta datorer finns redan program för uppspelning av ljud installerade. Om du söker alternativ till dessa eller om filerna inte spelas upp automatiskt kan du testa att hämta hem och installera t.ex. Winamp (till pc) som kan laddas ner gratis från t.ex. Tucows. Här kan du även hitta andra program för att spela MP3-filer. Ett annat bra alternativ är Quicktime för PC.

Om du har en Macintosh klarar Apples iTunes av att spela MP3-filer. Detta program medföljer Mac, men finns också att hämta från  http://www.apple.com/se/itunes/ (för både Mac OSX och PC). Ytterligare program till Macintosh finns på Tucows.

Observera att du måste kontrollera vilket operativsystem du har om du skall ladda ner en spelare. Vilket operativsystem som krävs för en spelare finns angivet där man hämtar hjälpprogrammen.

Skapa CD

Du kan även göra en vanlig ljud-CD av MP3-filerna om du har tillgång till en CD-brännare och ett program som kan skapa ljud-CD-skivor, vilket oftast medföljer CD-brännaren. Först måste du spara ner mp3-filen till din dator. Högerklicka (ctrl-klicka på Macintosh) och välj "Spara mål som..." ("Save Target As...") och spara den på lämplig plats på din dator. För övrigt måste vi hänvisa till  respektive brännar-program, och deras manualer.

Genvägar NAFS

Sidansvarig: Marianne Demaret|Sidan uppdaterades: 2009-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?